fbpx

logga transparent 350px

Ett skadat gravfält i Vingåker

Bild 1 arbetsbild 72dpi img105015Utsikt över gravfältet där gravarna kan skönjas som svaga upphöjningar.

Mitt i Vingåker finns ett stort gravfält från järnåldern. Gravfältet har skadats i den sydvästligaste delen, och nu under november månad ska Arkeologikonsult restaurera gravfältet på bästa sätt. Vi ska dokumentera hur omfattande skadorna är. Vi ska ta bort stubbar, ris, sten och jordhögar. Gravar som har skadats ytligt kommer att restaureras, medan gravar som är så skadade att de inte kan återställas kommer att undersökas och ta bort.

Läs mer

Fynd efter en stenåldersboplats i och runt gravarna

Bild 1 Gravplan 72dpiPlan över gravfältet från Vingåkersboken utgiven av Vingåkers hembygdsförening (1945-1955).Efter en vecka på gravfältet i Vingåker är väl den största nyheten att vi också har hittat en stenåldersboplats. Fynd av kvartsredskap och lite keramik har dykt upp i och runt gravarna. Egentligen är det inte så oväntat, eftersom grusåsen som gravarna ligger på säkert var en utmärkt plats att bo på under stenåldern.

Läs mer

Nu är vi klara i Vingåker

Arbetet med att restaurera gravfältet i Vingåker är avslutat. Vi är mycket nöjda med slutresultatet. Av elva skadade gravar har sju kunnat återställas. Fyra gravrester var emellertid så skadade att vi fick undersöka och ta bort dem. En liten bengömma, som kom fram i ett av våra sökschakt, har också undersökts.

Bild 1 Arbetsbild 72dpi

Läs mer

Login