fbpx

2016:2990 Förundersökning av boplats från järnålder i Vackerby, Gnesta kommun

Under april 2016 genomförde Arkeologikonsult en arkeologisk förundersökning av en boplats från järnålder, Frustuna 309, i Vackerby i östra delen av Gnesta kommun. Fornlämningen identifierades vid en arkeologisk utredning som genomfördes hösten 2015, då denna yta konstaterades omfatta bebyggelselämningar och skålgropslokaler (Hjulström 2015). Förundersökningen genomfördes då markägaren avser detaljplanera för villabebyggelse inom det aktuella området.
Totalt togs 46 schakt upp till en sammanlagd yta om ca 3660 m2. Inom dessa framkom 122 anläggningar, av vilka 54 stycken undersöktes inom ramen för förundersökningen. Anläggningar fanns inom hela fornlämningen men till högre grad i den topografiskt högre delen i norr. I den norra delen av fornlämningen förekom tre delområden av förtätad arkeologisk aktivitet som omfattade boplatslämningar i form av stolphål, härdar, gropar och lager, i vilka minst en huslämning förekom inom respektive delområde. Tre av huslämningarna har genom 14C-analys kunnat dateras till tidig romersk tid (Delområde 2) och vikingatid (Delområde 1 och 3). Övriga anläggningar omfattade bland annat två vattenhål samt två enkla förhistoriska keramikugnar, vilka undersöktes och varav en av de senare 14C- daterats till förromersk järnålder. Boplatsen har utifrån en sammanvägd bedömning av utredningens och förundersökningens resultat tolkats som en sammanhängande boplats. Dateringarna visar att det inom boplatsen finns en fasindelning, men det är efter förundersökningen inte klarlagt om det råder kontinuitet eller inte mellan de olika faserna.
Två tidigare identifierade skålgropslokaler, Frustuna 335 och 327, dokumenterades inom ramen för förundersökningen. Provtagning för 14C- datering av en vid utredningen identifierad boplats, Frustuna 307, gav en vendeltida datering.
Address
Vackerby, Gnesta
Projektnummer
2990
Län
  • Södermanlands län
Landskap
Södermanland
Kommun
Gnesta
Socken
Frustuna
Und.typ
Förundersökning
Rapportår
2016
Tidsålder
  • Järnålder
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
Frustuna 307, 309, 327 och 335
Fastighet
Vackerby 7:1
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-6689-2015