fbpx

4. Vägen till Dejan och Bryten

  • 4. Vägen till Dejan och Bryten
En berättelse om den vikingatida gården i Hjulsta
Arkeologikonsult genomförde hösten 2007 arkeologiska slutundersökningar av Hjulsta bytomt (Spånga 249) och ett intilliggande gravfält (Spånga 285)1. Undersökningens resultat redovisades i en rapport 20102. Den skrift du nu håller i handen utgör den fördjupningsstudie som ingick som en avslutande del
av undersökningen.
I undersökningsplanen inför slutundersökningarna formulerades fyra preliminära teman för fördjupningsstudien. Det första temat rörde ”Vardagen i Hjulsta”, med en studie av gårdens dagliga liv och miljö i fokus. Här ingick frågeställningar rörande mat, gårdsstrukturen och husens inre och yttre gestaltning samt gårdens relation till omvärlden.
Det andra temat var ”Maktens landskap.” Här var syftet att utifrån ett maktperspektiv genomföra en tvärvetenskaplig studie av det landskap som omger Hjulsta.
Ett tredje tema kallades ”Kvinnorna i Soland:
alliansvävare, invandrare, rådgivare.” Tanken var att genomföra en genusarkeologisk studie av kvinnans roll i Hjulsta och dess närområde.

Det färde temat hade titeln ”De döda berättar: identitet, religion och social status.” Här ställdes bland annat frågor om hur gravarna i Hjulsta med omnejd speglade ett samhälle i förändring. Var stod de gravlagda på samhällsstegen? Vad betydde gravarnas högstatusmarkörer?
Län
  • Stockholms län
Landskap
Uppland
Kommun
Stockholms kommun
Socken
Spånga
Und.typ
Undersökning
Rapportår
2010
Tidsålder
  • Järnålder
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
RAÄ 249 och 285
Fastighet
Odefinerad
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-07-16070