fbpx

logga transparent 350px

Sista fältdagen i kvarteret Posten i Falun

I början av juni 2019 satte vi igång vår undersökning i kvarteret Posten i Falun och nästan fem månader senare, tog vi de sista spadtagen. Vi har flyttat på närmare 7 000 kubikmeter jord för att svara på de frågeställningar vi satt upp inför projektet.

Läs mer

Kom till Falun på Arkeologidagen 2019!

Söndagen den 25 augusti är det Arkeologidagen. Den som är sugen på att lära sig mer om arkeologi och historia i Falun kan denna dag besöka Dalarnas museum där vi på Arkeologikonsult presenterar senaste nytt från kvarteret Posten. Mingla med oss och museets arkeologer och se vad som hittats under marken på olika platser i och runt staden. Ställ frågor, prata med oss och titta på några av fynden!

Läs mer

En kritpipa tillverkad i Falun

Ett av fynden från kvarteret Posten i Falun är en tobakspipa med ett stämplat F i en cirkel. F:et visar att pipan tillverkats i Falun vid ett pipbruk som startades av handelsman Daniel Friedrich Theel. Han fick tillåtelse att starta tillverkning av kritpipor år 1754 och året efter var verksamheten i full gång. Pipbruket låg i korsningen Engelbrektsgatan/Kristinegatan där Faluns polishus ligger idag. Några år efter starten tillverkades över 178 000 pipor per år. Leran som piporna tillverkades av importerades bland annat från Köln men man använde även lokal lera. 1773 finns uppgifter om att man börjat använda ”en här i orten nyligen upptäckt lersort”. I slutet av 1700-talet var det åtta personer som tillverkade pipor på bruket. Tillverkningen fortsatte sedan en bit in på 1800-talet.

Läs mer

Nu parkerar vi i Gamla Posten

Denna vecka startar Arkeologikonsults undersökning vid Gamla Posten i Falun. Undersökningen utförs på grund av att kommunen förbereder för kommande bostadsbyggnation. Området är den största sammanhängande yta som hittills undersökts arkeologiskt i Falun.

Läs mer

Login