2016:2986 En 1600-talskällare i Pryssgården

I samband med planerad tillbyggnad och upprustning av mark vid Eneby Kyrkskola har Arkeologikonsult på uppdrag av Norrköpings kommun utfört en förundersökning och en slutundersökning av fornlämning Östra Eneby 95:1 i Östra Eneby socken, Östergötlands län. Vid förundersökningen framkom i ett av sökschakten lager och delar av konstruktioner som indikerade förekomst av huslämning på platsen. Slutundersökningen visade sedan att de tillhörde lämningar från ett nedbrunnet 1600-talshus, med raseringsmassor som utgjordes av upphettat tegel, bränt trä och aska från husbyggnaden, samt bevarad källarmur och källargolv i form av både stensatt golv och tegelgolv. Även delar av husets yttre syllrad påträffades.
Efter att huset tagits ur bruk hade ett flertal diken grävts på området; bland annat hade ett av dessa skurit husets sydvästra del. Sannolikt kan dessa diken kopplas till platsens långa kontinuitet som fruktträdgård. Husets fulla utbredning var komplicerad att avgöra, till största del på grund av att delar av huset och dess närmsta omgivande miljö har förstörts i samband med recenta händelser såsom nedläggning av fjärrvärme och sannolikt även vid asfaltläggning.
Vid jämförelser av inmätningar från undersökningen och de historiska kartorna samt en rektifierad version av 1694 års karta över Östra Eneby visade det sig att lämningen troligen inte har hört till Eneby bytomt, utan snarare till Pryssgårdens ägor. Enebygårdarna har troligen varit belägna längre norrut och närmare prästgården och kyrkan.
Address
Östra Eneby, Norrköping
Projektnummer
2986,2965
Län
  • Östergötlands län
Landskap
Östergötland
Kommun
Norrköping
Socken
Östra Eneby
Und.typ
Slutundersökning
Rapportår
2016
Tidsålder
  • Tidigmodern tid
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
Östra Eneby 95:1
Fastighet
Tomaten 11
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-9826-15, 431-13506-15