fbpx

2021:3201 Tillbaka i kvarteret Fältskären och nya Kammakartorget

Den arkeologiska undersökningen inom det nya Kammakartorget har kompletterat den kunskap kring Enköpings äldsta historia och urbanisering som var resultatet av den tidigare undersökningen inom kvarteret Fältskären (Lagerstedt 2019).

Inom kvarteret Fältskären framträdde en tomtstruktur där stadgårdarnas bostadshus generellt sett var belägna på tomternas bakre och inre delar. Detta kunde nu bekräftas även inom tomt 1 där fler hus än tidigare kunde funktionsbestämmas som bostadshus.

En annan observation från den tidigare undersökningen var att en regelbunden tomtstruktur med dubbla tätt liggande stadsgårdar och mellanliggande passager fanns inom området. En fråga var om denna struktur fortsatte väster om tomt 1, vilket i och med denna nya undersökning kunde bekräftas genom att lämningar efter en sådan passage framträdde från 1100-talet och framåt.

De äldsta spåren efter stadsbildning i området, i mitten av 1000-talet, hade sedan tidigare visat sig bestå av anläggandet av långsmala tomter i nordvästlig till sydostlig riktning som sannolikt orienterat sig upp mot en U-formad marknadsgata norr om kvarteret. Ytterligare en tidig tomtindelning med tomtdiken kunde beläggas vid den aktuella undersökningen (tomt D). I likhet med övriga tomtindelningar från samma skede så omgärdade tomtdikena ett hus, men däremot verkar tomtens utläggning vara anpassad till strandlinjen snarare än den huvudgata de andra tomterna troligtvis förhållit sig till. Resultaten från undersökningen visar också att området brukats som betesmark en tid efter att tomterna hade lagts ut och innan de bebyggdes med hus.

Det osteologiska materialet från undersökningen visar att levande djur drivits in till staden för att stallas och gödas ett tag innan de slaktades. Det finns också en överrepresentation av köttrika delar vilket visar på en handel med rena köttprodukter. Men även kalvar och unga nötkreatur förekommer vilket visar på att en småskalig uppfödning och boskapsinnehavande funnits i staden.

Ett av de mest uppseendeväckande resultaten från undersökningen var att det på tomten funnits en fast struktur med ett bostadshus som legat på samma plats under hela 1100-talet och att det på exakt samma plats också funnits en eldstad som byggts om hela åtta gånger! I flera av spisarna har återbrukade kvarnstenar använts som härdplatta och vi kan fundera över om det funnits en koppling till kvarnstenstillverkning i hushållet under perioden.
Address
Enköping
Projektnummer
3201
Län
  • Uppsala län
Landskap
Uppland
Kommun
Enköping
Socken
Enköping
Und.typ
Undersökning
Rapportår
2021
Tidsålder
  • Medeltid
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
Obestämd
Lämningsnr
L1943:2149
Fastighet
Centrum 22:4-6
Lst Diarienummer
431-7749-17