2021:2580/2708 Välbärgade holländare, tobaksodlare och sockerbruksägare på Saltängen

Under 2014 genomförde Arkeologikonsult en arkeologisk undersökning av den östra delen av kvarteret Spinnhuset i Norrköping. Under 2016 undersöktes den västra delen av kvarteret. Undersökningen omfattade bebyggelselämningar från 1600-talet till nutid.

Kvarteret Spinnhuset ligger på Saltängen och har genomgått stora förändringar sen det bebyggdes under första halvan av 1600-talet. Området anlades som Nya Staden, en ståndsmässig närmiljö till Johannisborgs slott och beboddes under 1600-talet av Norrköpings mest välbärgade invånare. Någon gång efter 1635 uppfördes ett större hus med källare och kök. Byggnadslämningen och fyndmaterialet visar att det rörde sig om ett välbärgat hushåll, möjligen med holländska rötter, som innehade tomten. Den västra delen av tomten bestod av enkel träbebyggelse där järnsmide har utförts. Bebyggelsen brann ner, sannolikt i samband med ryssarnas anfall på Norrköping 1719.

Efter branden 1719 användes stora delar av kvarteret för odling. De västra delarna av undersökningsområdet bestod av heltäckande odlingslager medan de nordöstra istället utgjordes av diagonalt placerade odlingslådor med sandgångar emellan. Förmodligen rör det sig om tobaksodlingar tillhörande Rodes tobaksspinneri. I sydväst fanns en stenlagd yta, sannolikt en gårdsplan till den bebyggelse med bostadshus som vid denna tidpunkt fanns mot Saltängsgatan.

1742 grundas sockerbruket Planeten vars fabriksbyggnad låg i kvarterets sydvästra hörn, utanför undersökningsområdet. Undersökningen har dock kunnat visa att hela kvarterets västra halva var ianspråktaget av sockerbruket. Sockerbruket eldhärjades 1769 men återbyggdes i kvarterets västligaste del efter branden. Resten av kvarteret brukades vid denna tid för odling, och sannolikt rör det sig fortfarande om den för Norrköping så betydelsefulla tobaksodlingen. Därefter bebyggdes kvarteret med den stenbebyggelse med källare och tillhörande gårdsplaner som är synlig på 1879 års Norrköpingskarta.

Trots att de arkeologiska lämningarna inom Spinnhuset var illa åtgångna kunde undersökningen visa att många viktiga skeenden i Norrköpings historia också är synliga inom kvarteret.
Address
Norrköping
Projektnummer
2580,2708
Län
  • Östergötlands län
Landskap
Östergötland
Kommun
Norrköping
Socken
Norrköping stad
Und.typ
Undersökning
Rapportår
2021
Tidsålder
  • Tidigmodern tid
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
Sankt Johannes 96:1
Lämningsnr
L2009/7173
Fastighet
Kv Spinnhuset
Lst Diarienummer
431-6912-11, 431-2474-13