2021:3526 Utredning av skogsområde inom Seminghundra häradsallmänning

Arkeologikonsult har på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholms län under juni och augusti månad 2021 utfört en arkeologisk utredning etapp 1 och 2 inom fastigheten Seminghundra häradsallmänning 1:1 i Sigtuna kommun, Stockholms län (figur 1). Utredningen föranleddes av att Skanska industrial Solutions planerar att exploatera området för återvinning av avfall och deponi. Utredningen innefattade kartstudier, inventering, rutgrävning och sökschaktning.

Under inventeringen av området identifierades 16 möjliga neolitiska boplatslägen och ett raserat gränsmärke. Gränsmärket utgjordes av ett mindre stenröse som enligt historiska kartor inte var placerat på någon synlig gräns. Röset har registrerats som gränsmärke L2012:5296.

Under den efterföljande etapp 2 blev 14 boplatslägen föremål för utredning. Av dessa utreddes 12 lägen genom sökschaktning med grävmaskin och två lägen kom på grund av tät skog och svårtillgänglighet att utredas genom rutgrävning.

Totalt togs 8 % av de sammanlagda boplatslägenas yta upp genom sökschaktning och 1,2 % av de två svåråtkomliga boplatslägena rutgrävdes. Inga lämningar eller fynd av förhistorisk karaktär påträffades under utredningen.
Address
Lunda, Sigtuna
Projektnummer
3526
Län
  • Stockholms län
Landskap
Uppland
Kommun
Sigtuna
Socken
Lunda
Und.typ
Utredning
Rapportår
2021
Tidsålder
  • Odaterad
Epok
  • Odaterad
RAÄ-nummer
Obestämd
Fastighet
Seminghundra häradsallmänning 1:1
Lst Diarienummer
431-34645-2021