fbpx

2023:3619 Ett av Brillinges gravfält, Arkeologisk förundersökning av gravfält L1941:3940, fastighet Brillinge 4:4, Vaksala socken, Uppsala kommun och län.

Arkeologikonsult har under hösten 2022 utfört en arkeologisk förundersökning av gravfältet L1941:3940 inom fastigheten Brillinge 4:4 i Uppsala kommun. Gravfältet ligger cirka 23 – 25 meter över havet på ett mindre trädbeväxt impediment. På samma impediment finns den så kallade Offerstenen, en hällristning (L1941:4012) bestående av 136 skålgropar och en ränna. Vid tidigare arkeologiska insatser har fyra gravar undersökts som utifrån fynd daterats till äldre romersk järnålder (0 – 200 e.Kr.).

Förundersökningen resulterade i att fler förhistoriska gravar än vad som tidigare varit känt identifierades. Gravkonstruktioner påträffades på impedimentets samtliga delar utom i den nordöstra delen. Det totala antalet gravar bedöms uppgå till cirka 20. Gravarnas överbyggnad har ett varierat formspråk och utgörs av kvadratiska och runda stensättningar samt avlånga stenkretsar. Förutom gravar påträffades ett fåtal mindre stenpackningar och tre stenskodda stolphål. Gravarna förefaller utifrån form ha en rumslig fördelning där gravar med kvadratisk överbyggnad placerats i de västra delarna medan de runda stensättningarna återfanns mer centralt på impedimentet. Stenkretsarna är placerade på den södra delen av impedimentet nära åkermarken. Öster om skålgropsblocket påträffades ett blottat brandlager med brända ben och keramik. Överlagringar gravar sinsemellan verkar inte förekomma däremot överlagrade en av de mindre stenpackningarna delar av en stenkrets. Stolphålen bedöms höra till gravfältsarkitekturen och inte till en underliggande boplats. Förutom keramiken och de brända benen i brandlagret påträffades inga fynd och vid metalldetektering framkom endast recenta metallfynd.
Län
  • Uppsala län
Landskap
Uppsala
Kommun
Uppsala
Socken
Vaksala
Und.typ
Förundersökning
Rapportår
2023
Tidsålder
  • Järnålder
Epok
  • Romersk järnålder
RAÄ-nummer
Obestämd
Lämningsnr
L1941:3940
Undersökningsperiod
    Lst Diarienummer
    431-4069-2022