logga transparent 350px


Vi har gjort ett magasin om Fyrislunds forntid!

Massor av arkeologiska upptäckter har gjorts i takt med att Uppsalas nya stadsdel Fyrislund vuxit fram på jordarna sydöst om staden. I marken har arkeologerna hittat gårdar och byar från bronsålder och järnålder, bönders odlingar, kultplatser, guldstinna krigargravar, offrade hästar, smyckade vikingakvinnor och kvinnor med vapen, de första kristna vars bevarade skelett berättar om livsvillkoren här för tusen år sedan – och mycket mer. Och nu har vi gjort en rikt illustrerad tidning som berättar om alltihop!

Historien tar sin början i slutet av bronsåldern för drygt 2 500 år sedan, när marken steg ur havet och människor fick en ny plats att leva på. Sen vindlar sig berättelsen, också med lite utblickar mot andra områden, genom århundraden och årtusenden fram till medeltiden. Där fick vi sätta stopp, för trots att Fyrislund inte är jättestort så har så mycket kommit fram ur jorden! Men vi berättar också om varför det egentligen heter Fyrislund, om hur arkeologiskt fältarbete går till och vad som sen händer med fynden.

Tidningen finns att ladda ner här. Den finns även att köpa för 60 kr hos Upplandsmuseet och i Gamla Uppsala museum. För information och öppettider klicka på länken här.

Adress

  • Karins väg 5, 5 tr

  • 194 61 Upplands Väsby

  • Hitta hit

Telefon

  • 08 - 590 840 41

E-post

  • E-post

Login